In 2016 belastinginhouding op vakantiegeld anders

Een werkgever of uitkeringsinstantie moet vanaf 2016 op een andere manier belasting inhouden op bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld, een bonus of een 13e maand. Hierdoor houdt een werknemer een ander bedrag over dan hij gewend was.

Vanaf 2016 kan een werkgever of uitkeringsinstantie alleen nog de tabel bijzondere beloningen gebruiken. Ook houdt de tabel bijzondere beloningen er nog meer rekening mee dat de arbeidskorting inkomensafhankelijk is.

Doordat de loonheffing over vakantiegeld en andere bijzondere beloningen is veranderd, betaalt de belastingplichtige een ander bedrag aan belasting dan hij gewend was.

· Is het jaarinkomen ongeveer € 18.000? Dan betaalt de belastingplichtige minder belasting en krijgt meer vakantiegeld uitbetaald.
· Is uw jaarinkomen hoger dan € 18.000? Dan betaalt de belastingplichtige meer belasting en krijgt dan minder vakantiegeld uitbetaald.

Verschil loonbelasting en inkomstenbelasting

Ook is er nu minder verschil tussen de loonheffing die een werkgever inhoudt en de inkomstenbelasting die de belastingplichtige zelf moet betalen. Zo wordt de kans kleiner dat er bij de aanslag inkomstenbelasting over 2016 moet worden bijbetaald of dat de belastingplichtige grote bedragen terugkrijgt.

Bron: belastingdienst.nl