Belastingdienst stopt met verzenden acceptgiro’s

De Belastingdienst stopt stapsgewijs met het sturen van acceptgiro’s bij beschikkingen of brieven. In plaats daarvan ontvangen burgers en bedrijven betaalinformatie. Daarin staan alle noodzakelijke gegevens die u nodig heeft om foutloos te kunnen betalen met de mogelijkheden die de eigen bank biedt.
 
Als u belasting moet betalen, of te veel ontvangen bedragen moet terugbetalen, ontvangt u over het algemeen van de Belastingdienst een brief, naheffing, rekening of beschikking. Vaak is daar een acceptgiro aan toegevoegd.
 
Stapsgewijs stopt de Belastingdienst met de acceptgiro
Voor de verschillende belastingen en toeslagen stopt de Belastingdienst stapsgewijs met acceptgiro’s. Voor een aantal belastingen worden al geen acceptgiro’s meer verstuurd, voor andere belastingen en te veel ontvangen bedragen gebeurt dit gefaseerd in de komende periode. Daarom kan het voorkomen dat u de ene keer wel en de andere keer geen acceptgiro ontvangt.
 
Betaalinformatie
Krijgt u geen acceptgiro, dan ontvangt u betaalinformatie met daarin alle gegevens die u nodig heeft om te betalen. Een voorbeeld van deze betaalinformatie leest u hieronder.
 
Betaalmogelijkheden
Er zijn 3 alternatieve betaalmogelijkheden:
 
1. U kunt betalen met automatische incasso.
Daarmee schrijft de Belastingdienst het bedrag aan belasting binnen de afgesproken termijn automatisch af van uw rekening. Dit kan voor de:
  • maandelijkse betalingen voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet over 2021
  • maandelijkse betalingen voor de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting over 2021
  • motorrijtuigenbelasting (met uitzondering van de naheffingsaanslag)
Als u wilt betalen met automatische incasso, dan moet u de Belastingdienst machtigen. Daarvoor heeft u een machtigingsformulier nodig. 
 
Voor een machtigingsformulier voor de motorrijtuigenbelasting vraagt u dat aan bij BelastingTelefoon Auto, telefoonnummer 0800-0749.
 
2. U betaalt via mobiel of internetbankieren.
U neemt de gegevens van de betaalinformatie over. 
 
3. U maakt gebruik van de overboekingskaart van uw bank.
U neemt de gegevens van de betaalinformatie over. Controleer of alle gegevens juist zijn ingevuld. U stuurt de overboekingskaart naar yw bank. De betaalinformatie stuurt u niet mee, maar bewaart deze zelf.