Belastingdienst stuurt brieven over fiscale gevolgen verhuur nieuwbouw

Op maandag 2 maart heeft de Belastingdienst brieven verstuurd aan projectontwikkelaars en aannemers over de fiscale gevolgen van de verhuur van nieuwbouwwoningen.

In deze brieven biedt de Belastingdienst ondernemers tot 16 mei 2015 de gelegenheid om vrijwillig hun btw-aangifte te verbeteren als zij nu concluderen dat zij een incorrecte aangifte hebben gedaan.

Deze mogelijkheid geldt voor alle verhuurders van nieuwbouwwoningen die tijdens de bouw de voorbelasting hebben afgetrokken. Ondernemers kunnen hogere boetes voorkomen door vrijwillig te verbeteren vóór 16 mei.

Waarom besteedt de Belastingdienst extra aandacht hieraan?
Veel nieuwbouwwoningen worden nu niet verkocht, mogelijk door de economische crisis. Om alsnog inkomsten te genereren, worden deze woningen voor verhuur aangeboden. Deze verhuur is in beginsel vrijgesteld van omzetbelasting. De woning werd aanvankelijk gebouwd voor de verkoop en dus was de omzetbelasting ten tijde van de bouw terecht als voorbelasting in mindering gebracht.

Bij de eerste ingebruikneming van de woning door de huurder ontstaat -kort gezegd- een belastingschuld bij de verhuurder ter hoogte van de eerder in vooraftrek gebrachte OB en tot 1 januari 2014 (in bepaalde gevallen) de integratieheffing. Er kan een probleem ontstaan als de verhuurder geen rekening houdt met de fiscale gevolgen nadat het doel veranderd is van verkoop naar verhuur.

Speelt deze situatie bij u?
Neem zo snel mogelijk contact met ons op.

Nieuwsgierig naar de inhoud van de brief?

Wij zijn inmiddels in het bezit van de brief. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en achtergrond.