Belastingplan 2019: wat wijzigt in de loonheffingen?

Op de derde dinsdag in september wordt traditiegetrouw het Belastingplan voor het komende kalenderjaar aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit jaar zijn er maar een paar wijzigingen die zien op de loonheffingen. Hieronder vindt u de belangrijkste wijzigingen.

Looptijd 30%-regeling wordt 5 jaar
De looptijd van de 30%-regeling voor werknemers uit het buitenland wordt per 1 januari 2019 verkort naar 5 jaar. De verkorting gaat gelden voor zowel nieuwe als bestaande gevallen.

Verhoging bedragen vrijwilligersregeling
Als een vrijwilliger vergoedingen en verstrekkingen ontvangt van in totaal maximaal € 170 per maand en € 1700 per kalenderjaar, zijn hierover vanaf 1 januari 2019 geen belasting en premies voor de volks- en werknemersverzekeringen verschuldigd. De nieuwe bedragen moeten de kosten dekken die een vrijwilliger maakt.

Vereenvoudiging van de fietsregeling
Vanaf 1 januari 2020 kunnen ondernemers en werknemers eenvoudiger een fiets, elektrische fiets of speed-pedelec van de zaak gebruiken voor privédoeleinden. Er komt net als voor (het privégebruik van) auto’s van de zaak een forfaitaire bijtelling voor het privégebruik van de bedrijfsfiets. Dit betekent dat zij jaarlijks 7% van de waarde van de adviesprijs van de fiets bij hun inkomen moeten bijtellen.

Op de internetsite van de Rijksoverheid leest u het volledige Belastingplan 2019.