Deblokkeren g-rekening verruimd

Om ondernemingen die geraakt zijn door de coronacrisis tegemoet te komen geeft de Belastingdienst tijdelijk ook de bedragen op de g-rekening vrij die zijn opgelegd als (naheffings)aanslagen loonheffingen of omzetbelasting. Voorwaarde is wel dat uitstel van betaling is verleend voor deze aanslagen. Hierdoor krijgt u dezelfde voordelen als ondernemers zonder g-rekening.

In geval van fraude of oneigenlijk gebruik van de g-rekening kan de Belastingdienst deze bedragen niet vrijgeven.

Deblokkering g-rekening tijdens coronacrisis

U vraagt eerst uitstel van betaling aan voor de loonheffingen of omzetbelasting. Hoe u dit doet, leest u in ‘Coronavirus: belastingmaatregelen voor ondernemers’.

Verzoek dan om deblokkering met het formulier ‘Verzoek deblokkering g-rekening’. Dit zijn de invulinstructies:

  • Bij rubriek 3 geeft u aan dat u door de uitbraak van het coronavirus in betalingsproblemen bent gekomen.
  • Bij rubriek 4 geeft u aan voor welk bedrag u deblokkering vraagt. Splits het bedrag in het overschot en het bedrag waarvoor u uitstel van betaling hebt gevraagd.
  • Bij rubriek 5 geldt de machtiging tot verrekenen niet voor het bedrag waarvoor de Belastingdienst u uitstel van betaling heeft gegeven vanwege de coronacrisis.

Als de Belastingdienst aan het verzoek tegemoetkomt, dan krijgt u een brief. De Belastingdienst streeft ernaar deze binnen 4 weken te versturen. In die brief leest u hoe de Belastingdienst het bedrag uitbetaalt. Vanwege een verwachte toename van het aantal deblokkeringsverzoeken kan de behandeling van uw verzoek langer duren dan u gewend bent.