EMG-diagnosesysteem voor werking spieren belast met 21% btw

Een diagnosesysteem voor de werking van spieren (EMG-systeem) is geen spierstimulator. Daarom geldt voor het diagnosesysteem een ander btw-percentage, namelijk 21%. Dit in tegenstelling tot de spierstimulator. Deze is belast met 6% btw.

Een diagnosesysteem bestaat uit een aflees- en meettoestel met een probe die in het lichaam door middel van stroomprikkels de activiteit van verschillende spieren analyseert. Bijvoorbeeld om de spieractiviteit in de bekkenbodem te meten.

Dit systeem is niet bedoeld om spieren te activeren en weer te laten bewegen, maar wordt gebruikt voor analyse- en diagnosedoeleinden en als hulpmiddel om de patiënt de spieren weer te laten voelen om ze vervolgens zelf (weer) te laten gebruiken. De spieren worden niet door het systeem in gang gezet of gestimuleerd. Daarom geldt voor de levering van zo’n systeem het btw-tarief van 21%.

Een spierstimulator, die stroomprikkels aan spieren afgeeft waardoor deze worden geactiveerd of tot activiteit worden aangezet, is belast met 6% btw.

Bron: belastingdienst.nl