EU-Handelsprogramma voor ondernemers die geraakt zijn door Brexit

Bent u direct of indirect geraakt door de Brexit of ondervindt u hinder van handelsbelemmeringen? Dan kunt u – via het EU-Handelsprogramma – kosteloos ondersteuning krijgen bij het verkennen of uitbreiden van kansrijke internationale afzetmarkten.

Tot eind 2023 kunnen ondernemers kosteloos deelnemen aan de activiteiten in het EU-Handelsprogramma en zich oriënteren op (hernieuwd) grensverleggend ondernemen. Het programma is vraag-gestuurd en er zijn geen verplichte onderdelen. Ondernemers kunnen zelf aangeven wat zij nodig hebben. Denk daarbij aan adviesgesprekken over internationale groeikansen, toegang tot marktverkenningen en landenvergelijking. Maar ook trainingen en contacten op maat tijdens handelsmissies en deelname aan vakbeurzen zijn mogelijk.

Voorwaarden voor deelname

Er is een lage drempel om aan het programma deel te nemen. U moet met enkele bewijsstukken aantonen dat u een handelsrelatie heeft met het Verenigd Koninkrijk (VK) en geraakt bent door handelsbelemmeringen of omzetverlies in het VK door Brexit.

Hij onderbouwt dit met de volgende informatie:

 • de handelsrelatie met het VK:
  ·  aangifte omzetbelasting (2019/2020/2021), én
  ·  opgaaf intracommunautaire prestaties (2019/2020)
 • de handelsbelemmering door Brexit:
  ·  douaneaangifte (2021), en/of
  ·  documenten van derden, bijvoorbeeld Britse (handels)certificaten
 • omzetverlies:
  ·  uitdraai omzet 2021 via een accountant, boekhouder of boekhoudsysteem

Meer informatie

Het EU-Handelsprogramma maakt deel uit van de Brexit Adjustment Reserve (BAR), een Europese regeling voor ondernemers die geraakt zijn door Brexit. De regeling wordt uitgevoerd door RVO, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en is per direct beschikbaar.

Bron: rvo.nl