Nu de drie weken extra lockdown aankomen, zal de overheid nogmaals de portemonnee moeten trekken om omvallende ondernemingen te steunen.
Scherpe koers
De drie weken extra lockdown na 19 januari zullen nagenoeg zeker vanavond afgekondigd worden, zo melden Haagse bronnen. Bij veel ondernemers, voornamelijk in de horeca- en retailbranche, zouden deze extra weken de das om kunnen doen. Ministers Hoekstra, Koolmees en Wiebes zijn daarom in gesprek met werkgevers en werknemers over economische ondersteuning, zo meldt BNR.
De koers van het kabinet is scherper dan die van onze oosterburen. De verlengde lockdown is pas in de tweede week van februari over, terwijl de Duitsers mikken op 31 januari. De verlenging roept bij veel ondernemers wanhoop op: de rek is er volledig uit. Het kabinet belooft daarom dat het steunpakket met de lockdown mee zal bewegen.
Transitievergoeding
Een groot knelpunt voor veel ondernemers is de transitievergoeding voor ontslagen werknemers. Verschillende ondernemersorganisaties trekken aan de bel omdat leden dit niet meer kunnen betalen. Veel ondernemers zijn door de coronacrisis genoodzaakt in het loonbestand te snijden, met transitievergoedingen tot gevolg. Reden voor deze organisaties om Minister Koolmees te vragen om uitstel of een voorschot vanuit de overheid. De minister is echter niet bereid aan de regeling te sleutelen en noemt de NOW-regeling, die specifiek bedoeld is om mensen in dienst te houden. Wel zegt hij dat een transitievergoeding uitspreiden over zes maanden een mogelijkheid is.
Vergoeding vaste lasten
Hoe de uitbreiding van de steun er precies uitziet is nog niet bekend. Koolmees zegt tegen BNR dat er gedacht wordt over een verhoging van de Tegemoetkoming Vaste Lasten tot 100 procent. ‘Daar zit misschien nog een beetje rek in, maar wat het precies gaat worden, daar wordt nog over gesproken’, zegt Koolmees. Ook ziet hij mogelijkheid in meer afhaalpunten, ook voor de retail: ‘Dat is in de buitenlucht, dus dat zou op een veilige manier moeten kunnen. Daar wordt over gesproken, met name voor het mkb.’