Geen btw op mondkapjes vanaf eind mei

Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september is over de levering van mondkapjes geen btw verschuldigd. Als u mondkapjes verkoopt kunt u de voorbelasting dus blijven aftrekken. De regelgeving wordt op dit moment uitgewerkt. De bedoeling van deze maatregel is dat de mondkapjes goedkoper worden voor de consument.

Mondkapjes BTW

Dit staat in een brief die staatssecretaris Vijlbrief van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door het nultarief toe te passen in plaats van een vrijstelling, behouden verkopers het recht op aftrek van voorbelasting. Dit betekent dat ondernemers de btw die zij bij aanschaf betalen, nog wel kunnen verrekenen in de btw-aangifte.

Werkgever mag mondkapjes onbelast vergoeden

U mag de kosten van mondkapjes onbelast vergoeden aan uw werknemers. Deze kosten vallen onder de gerichte vrijstellingen van de Werkkostenregeling. Zij horen tot de werkelijke kosten van het openbaar vervoer, omdat werknemers niet zonder mondkapje met het openbaar vervoer mogen reizen.

Aanleiding

Aanleiding van de maatregel is dat het per 1 juni verplicht wordt een niet-medisch mondkapje te dragen in het OV. Als de bussen, treinen en trams weer voller raken, zal het namelijk niet altijd haalbaar zijn om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.

Vrijstelling douanerechten

Persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg kunnen daarnaast sinds half maart onder voorwaarden al met een vrijstelling van douanerechten worden ingevoerd.