Minimaal 1 jaar niets aangegeven op btw-aangifte

De Belastingdienst stuurt een brief aan ondernemers die minimaal 1 jaar geen btw aan de Belastingdienst hebben afgedragen of in aftrek hebben gebracht. De Belastingdienst gaat ervan uit dat de onderneming is gestopt. Heeft u de brief ontvangen en is uw onderneming niet gestopt? Stuur dan uiterlijk 2 september een brief.

Bent u inderdaad gestopt met uw onderneming? Dan hoeft u niets te doen. De Belastingdienst trekt het omzetbelastingnummer in. Krijgt u geen bericht, dan moet u nog gewoon btw-aangiften doen.

De Belastingdienst kan het omzetbelastingnummer ook intrekken door gebrek aan economische activiteiten. Dan kan het zijn dat uw klant btw moet betalen over de waarde van bedrijfsmiddelen die naar privé zijn overgegaan.

Niet gestopt
Bent u niet gestopt met de onderneming? Dan moet u uiterlijk 2 september 2019 een brief aan de Belastingdienst sturen met daarin de volgende gegevens:

  • het kenmerk van de ontvangen brief (ob-nummer)
  • waarom al minimaal 1 jaar is ingevuld dat niets aan te geven is
  • het telefoonnummer waarop de Belastingdienst u kan bereiken tijdens kantooruren
  • het e-mailadres
  • waarom u onder een ontheffing, vrijstelling of bijzondere regeling valt
  • waarom u onder de kleineondernemersregeling valt. Vul dan voor komende aangiften het bedrag van de voorlopige of definitieve vermindering in bij rubriek 5 (‘Voorbelasting, kleineondernemersregeling en schatting’).

Na ontvangst van de brief neemt de Belastingdienst schriftelijk of telefonisch contact op. Het omzetbelastingnummer trekt de Belastingdienst niet in voordat er contact is geweest.

Na 2019-08-06 07:00:29 zijn er geen wijzigingen meer aangebracht in dit bericht ( Minimaal 1 jaar niets aangegeven op btw-aangifte ). Derhalve zijn ook wijzigingen in regelgeving en/of eventuele ontwikkelingen in de rechtspraak van latere datum, niet verwerkt.