Minimaal 1 jaar niets aangegeven op btw-aangifte

De Belastingdienst stuurt een brief aan ondernemers die minimaal 1 jaar geen btw aan de Belastingdienst hebben afgedragen of in aftrek hebben gebracht. De Belastingdienst gaat ervan uit dat de onderneming is gestopt. Heeft u de brief ontvangen en is uw onderneming niet gestopt? Stuur dan uiterlijk 2 september een brief.

Bent u inderdaad gestopt met uw onderneming? Dan hoeft u niets te doen. De Belastingdienst trekt het omzetbelastingnummer in. Krijgt u geen bericht, dan moet u nog gewoon btw-aangiften doen.

De Belastingdienst kan het omzetbelastingnummer ook intrekken door gebrek aan economische activiteiten. Dan kan het zijn dat u btw moet betalen over de waarde van bedrijfsmiddelen die naar privé zijn overgegaan.

Niet gestopt
Bent u niet gestopt met de onderneming? Dan moet u uiterlijk 2 september 2019 een brief aan de Belastingdienst sturen met daarin de volgende gegevens:

  • het kenmerk van de ontvangen brief (ob-nummer)
  • waarom al minimaal 1 jaar is ingevuld dat niets aan te geven is
  • het telefoonnummer waarop de Belastingdienst u kan bereiken tijdens kantooruren
  • het e-mailadres
  • waarom u onder een ontheffing, vrijstelling of bijzondere regeling valt
  • waarom u onder de kleineondernemersregeling valt. Vul dan voor komende aangiften het bedrag van de voorlopige of definitieve vermindering in bij rubriek 5 (‘Voorbelasting, kleineondernemersregeling en schatting’).

Na ontvangst van de brief neemt de Belastingdienst schriftelijk of telefonisch contact op. Het omzetbelastingnummer trekt de Belastingdienst niet in voordat er contact is geweest.