Sneller een hypotheek met het verzekeringsbericht van UWV

ot voor kort moesten werknemers een werkgeversverklaring overleggen voor bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag. Dit proces is vereenvoudigd: iedereen die werkzaam is in loondienst, inclusief flexwerkers kunnen dit vanaf nu zelf regelen zonder hulp van de werkgever.

De werkgeversverklaring wordt gemiddeld 2,4 keer door een werknemer aangeleverd omdat informatie op het formulier ontbreekt, of omdat de verklaring niet correct is ingevuld. Het meerdere malen aanleveren levert naast extra werk ook vertraging, frustratie en irritatie op voor zowel de aanvrager, werkgever als de hypotheekadviseur.

Hypotheekaanvraag
Als eerste stap naar een snel en digitaal aanvraagproces heeft UWV in nauwe samenwerking met een aantal marktpartijen en de Vereniging Eigen Huis het digitaal verzekeringsbericht aangepast. In korte tijd zijn daarmee ruim 500 hypotheekaanvragen aangevraagd.

Acceptatie van het aangepaste digitaal verzekeringsbericht beperkt zich nu nog tot Florius, ABN AMRO, ING en Rabobank. In 2018 zullen meer hypotheekverstrekkers aansluiten.

Hoe aan te vragen
Het verzekeringsbericht staat op ‘Mijn UWV’ op de pagina ‘Persoonlijke gegevens’ onder de knoppen ‘Arbeidsverleden’ en ‘Loongegevens’. De werknemer kan verschillende varianten samenstellen door bepaalde vinkjes aan of uit te zetten. Alle vinkjes staan standaard aan. Zo hoeft de aanvrager van bijvoorbeeld een hypotheek geen extra handelingen te verrichten. Als alle vinkjes blijven staan, dan is de inhoud van het nieuwe bericht exact hetzelfde als voorheen.

Digitaal verzekeringsbericht
UWV heeft op grond van de artikelen 33c en 33d van de Wet Suwi de taak om werknemers te informeren over loongegevens en het arbeidsverleden. De werknemer kan deze gegevens zelf downloaden via het digitaal verzekeringsbericht op Mijn UWV. Het bericht is in pdf-formaat en voorzien van een PKI overheid-certificaat, de internationale standaard voor een veilige informatie-uitwisseling met de overheid. Als de werknemer zijn verzekeringsbericht doorstuurt naar een derde partij, dan weet die partij dat het document van UWV komt en dat het niet tussendoor is gewijzigd.

Kwaliteit verzekeringsbericht
De gegevens die in het digitaal verzekeringsbericht getoond kunnen worden, zijn onder andere afkomstig uit de polisadministratie. De polisadministratie bevat gegevens uit de aangifte loonheffingen. Zo werkt de kwaliteit van de aangifte rechtstreeks door, bij in dit geval, het aanvragen van een hypotheek.