VAR verdwijnt: enkele gepubliceerde overeenkomsten aangepast

De Belastingdienst heeft een aantal reeds gepubliceerde overeenkomsten aangepast. Het gaat om algemene modelovereenkomsten en de voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen. De aanpassing houdt in dat sommige artikelen zijn gemarkeerd. Deze artikelen bevatten de voorwaarden die van belang zijn bij het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking. Als u volgens deze overeenkomsten gaat werken, mag u deze voorwaarden niet veranderen.

De andere artikelen kunt u aanpassen voor uw eigen situatie, als dat niet in strijd is met de gemarkeerde artikelen. De overeenkomsten zijn hierdoor in meer situaties en voor meer partijen te gebruiken.

Wel of geen dienstbetrekking
Vrijdag 4 december 2015 wordt door de Belastingdienst een overzicht gepubliceerd van bepalingen die leiden tot het oordeel wel of geen dienstbetrekking. Dit overzicht kunt u als hulpmiddel gebruiken bij het opstellen van een overeenkomst.

Meer informatie
De overeenkomsten en meer informatie vindt u op: Algemene modelovereenkomsten, voorbeeldovereenkomsten en individuele overeenkomsten.

Zie ook het bericht op belastingdienst.nl

Heeft u vragen over het verdwijnen van de VAR en de nieuwe overeenkomsten? Neem vrijblijvend contact met ons op.