Verleng tijdig belastinguitstel vanwege aflossingsregeling

Bij bijna 60.000 ondernemers lopen op dit moment belastingschulden op terwijl hun uitstel van belastingbetaling in verband met corona is verlopen. Hebt u klanten die moeite hebben aan nieuwe belastingverplichtingen te voldoen? Help uw klant dan om het bijzonder uitstel te verlengen. Alleen zo kunnen zij een beroep doen op de huidige aflossingsregeling van 36 maanden. Verlengen of aanvragen van bijzonder uitstel van betaling kan voor uw klant tot en met 30 juni.

In het Stroomschema bijzonder uitstel van betaling vanwege corona aanvragen ziet u overzichtelijk hoe u dit uitstel aanvraagt
 
Bijna 250.000 ondernemers hebben op dit moment betalingsuitstel voor hun coronaschuld bij de Belastingdienst. Bij elkaar is hiermee zo’n 16 miljard euro gemoeid. 
 
Verleng bijzonder uitstel
Twijfelt u of u voor 1 juli aan nieuwe betalingsverplichtingen kan voldoen? Dan wordt u aangeraden om het bijzonder uitstel voor 1 juli aan te vragen of te verlengen. Wie het uitstel niet verlengt, komt ook niet in aanmerking voor de betalingsregeling.
 
In de huidige aflossingsregeling moeten ondernemers die gebruikmaken van uitstel van betaling, op 1 oktober starten met het aflossen van hun schulden. Dit mag in 36 maanden. Tot het einde van het jaar rekent de Belastingdienst 0,01 procent rente bij het invorderen. Alle ondernemers met bijzonder uitstel van betalen komen in aanmerking voor de betalingsregeling, mits zij na afloop van de uitstelperiode hun belastingen weer op tijd betalen. Lukt dat niet, dan kunnen zij hun betalingsuitstel verlengen tot 1 juli. Ook ondernemers die nog niet eerder uitstel aanvroegen, kunnen nog tot 1 juli bijzonder uitstel van betalen aanvragen. Aanvragen of verlengen kan op belastingdienst.nl/bijzonderuitstel.
 
Meer lucht voor ondernemers
Staatssecretaris Vijlbrief, van het Ministerie van Financiën, heeft eerder in de media aangegeven dat het ministerie en de Belastingdienst mogelijkheden verkennen om ondernemers nog meer lucht te geven om hun schulden terug te betalen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan het later starten met terugbetalen en het verlengen van de terugbetalingsperiode. Het kabinet zal hierover een besluit moeten nemen.