Verlenging en uitbreiding noodpakket banen en economie

Het kabinet heeft voor ondernemers en werkenden nieuwe maatregelen genomen om zoveel mogelijk banen te behouden. Zo komt er – naast het 1e noodpakket – nieuwe of verlengde financiële ondersteuning voor ondernemers en werkenden.
 
Alle nieuwe of verlengde regelingen, inclusief aanpassingen, staan in de Kamerbrief Noodpakket 2.0. Hieronder leest u in het kort de belangrijkste aankondigingen.

Nieuwe regeling

Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) Ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen naast de NOW een belastingvrije tegemoetkoming om hun vaste materiële kosten te betalen. Deze vergoeding bedraagt maximaal € 50.000 voor de komende 4 maanden en is afhankelijk van:
  • de omvang van het bedrijf
  • de hoogte van de vaste kosten
  • de mate van omzetderving (minimaal 30%)
De getroffen sectoren uit de TOGS-regeling komen in aanmerking.

Bestaande regelingen

Verlenging en aanpassing NOW Een ondernemer die minstens 20% omzetverlies verwacht, kan vanaf 6 juli 2020 een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij UWV voor juni, juli en augustus. Doel hiervan is om het personeel door te betalen. De wijzigingen in de verlengde NOW-regeling zijn:
  • Verhoging van de vaste (forfaitaire) opslag van 30 naar 40%. Daarmee levert de NOW ook een bijdrage aan andere kosten dan de loonkosten.
  • Referentiemaand voor de loonsom: maart 2020. In de al lopende NOW-regeling is maart ook als uitgangspunt genomen als de loonsom in de maanden maart-mei hoger is dan in januari-maart. Dit is van belang voor seizoensgebonden bedrijven.
  • Een bedrijf dat over dit jaar gebruikmaakt van de NOW mag geen winstuitkering aan aandeelhouders doen, geen bonussen aan het bestuur en de directie uitkeren en geen eigen aandelen inkopen.
  • In de NOW 2.0 blijft de correctie op de subsidie bij ontslag, maar de subsidie wordt niet meer extra verlaagd bij bedrijfseconomisch ontslag. De wettelijke bescherming bij ontslag blijft van kracht.
  • Ondernemers die de NOW aanvragen zijn verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te doen. Ondernemers leggen hier bij aanvraag van de NOW 2.0 een verklaring over af.
  • Bij grote ontslagaanvragen, om bedrijfseconomische redenen, voor 20 of meer werknemers zal de uiteindelijke NOW-subsidie met 5% worden gekort.  De korting vindt niet plaats als een akkoord over de ontslagaanvraag is bereikt tussen de werkgever en de belanghebbende vakbond of een andere personeelsvertegenwoordiging. Als deze partijen er onderling niet uitkomen, moet een aanvraag voor mediation zijn gedaan bij – een nog op te richten commissie van – de Stichting van de Arbeid.

Voorwaarden aan verlengde TOZO

  • Zelfstandigen kunnen bij hun gemeente aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult tot eind september 2020 het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. De verlengde regeling bevat een partnerinkomenstoets. Dit betekent dat alleen huishoudens met een inkomen onder het sociaal minimum aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming in het levensonderhoud.
  • Ondersteuning blijft ook mogelijk in de vorm van een lening (maximaal € 10.157) voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. Zelfstandig ondernemers moeten verklaren dat bij hun bedrijf geen sprake is van surseance van betaling of dat het bedrijf in een staat van faillissement verkeert.
  • Voor ontslagen flexwerkers die niet voldoen aan de voorwaarden voor WW of bijstand, werkt het kabinet op verzoek van de Tweede Kamer aan een tijdelijke en uitvoerbare oplossing.

Verlenging belastingmaatregelen

  • De periode waarin getroffen ondernemers belastinguitstel kunnen aanvragen, is verlengd tot 1 oktober 2020.
  • Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden voldaan.
  • De belastingrente en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen zijn tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%.
  • Versoepeling van urencriterium voor zzp’ers en de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen, zijn tot 1 oktober 2020 verlengd.
Uitstel van betaling voor 3 maanden Ondernemers krijgen bij de eerste aanvraag direct 3 maanden uitstel van betaling. Voor die 3 maanden hoeven ze maar 1 keer een verzoek in te dienen (voor uitstel van alle belastingsoorten).
Uitstel van betaling voor langer dan 3 maanden Hierbij is van belang dat zoveel mogelijk geld dan ook echt in de bedrijven blijft. Om dit extra te waarborgen, moeten ondernemers verklaren dat ze geen dividenden en bonussen uitkeren, of eigen aandelen inkopen.

Kredietverlening en -garanties

De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven, startups en scale-ups uit het eerste noodpakket lopen door. Zo houden – of krijgen – ook deze bedrijven toegang tot bijvoorbeeld financiering door banken. Het gaat om de coronamodules van de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB), de Garantie Ondernemingsfinanciering-regeling (GO), de nieuwe Klein Krediet Corona-garantieregeling (KKC) en het verhoogde budget van de SEED Capital-regeling.
De Corona Overbruggingslening (COL), die bijdraagt aan de verbetering van de liquiditeitspositie van innovatieve bedrijven (startups en scale-ups), krijgt vanwege het grote aantal ingediende aanvragen een 2e tranche van 200 miljoen euro.
Meer informatie
Lees meer over de nieuwe regelingen op rijksoverheid.nl.