Verruiming aantal uren kinderopvang in toeslagjaar 2021

Heeft u recht op kinderopvangtoeslag? In 2021 kunt kinderopvangtoeslag ontvangen voor alle opvanguren die u heeft doorbetaald. De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt in 2021 daardoor niet af van het aantal gewerkte uren.
 
Ouders die minder uren per maand konden werken dan verwacht, krijgen in 2021 gewoon toeslag voor de opvanguren die zij hebben doorbetaald. Deze maatregel heeft betrekking op toeslagjaar 2021. Het demissionaire kabinet heeft dezelfde maatregel eerder ook voor het toeslagjaar 2020 getroffen. Hiermee wordt voorkomen dat ouders in de problemen komen als zij als gevolg van de coronacrisis minder uren hebben gewerkt.
 
Aantal gewerkte uren bepalend
De hoogte van de kinderopvangtoeslag is van een aantal aspecten afhankelijk. Eén van die aspecten is het aantal gewerkte uren van de ouder(s). Hoe hoger het aantal uren dat de ouder(s) werken, hoe hoger het aantal uren kinderopvang waarvoor zij kinderopvangtoeslag kunnen ontvangen. Tijdens de coronacrisis hebben ouders soms minder uren gewerkt dan dat zij van tevoren verwachtten.
 
Doorbetalen
Het demissionaire kabinet vroeg gedurende de sluiting van de kinderopvang aan de ouders de rekening van de kinderopvang door te blijven betalen. Om te voorkomen dat ouders hierbij betaalden voor een dienst die zij niet geleverd kregen, besloot het kabinet een tegemoetkoming uit te keren voor de betaalde eigen bijdrage. Ouders hielden op deze manier recht op hun toeslag en hun plek op de kinderopvang.