Verruiming NOW onder voorwaarden

Ondernemingen die door de coronacrisis meer dan 20% omzetverlies lijden, mogen NOW aanvragen. Dit geldt nu ook voor werkmaatschappijen die behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet. Hiervoor gelden wel extra eisen.

Zo moeten deze concerns afspraken maken met vakbonden over afzien van het uitkeren van dividend of bonussen of inkopen van eigen aandelen in 2020. Daarnaast is een akkoord nodig met de vakbond over werkbehoud, of bij werkmaatschappijen met minder dan 20 werknemers met een vertegenwoordiging van werknemers. Ook komen er extra eisen die de accountant toetst.

Deze verruiming wijzigt de hoofdwerking van de NOW niet. De NOW blijft ook voor deze werkmaatschappijen gebaseerd op het omzetverlies ten opzichte van de omzet in 2019 en de loonsom van januari 2020 of november 2019.

Een van de maatregelen in het pakket voor ondersteuning ondernemers is de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Bedrijven die deze maanden meer dan 20% omzetverlies hebben, krijgen met deze regeling tot maximaal 90% van de loonkosten vergoed. Inmiddels deden meer dan 100.000 bedrijven bij UWV een beroep op deze regeling.

Meer informatie hierover leest u op rijksoverheid.nl.