WBSO in 2020: flexibeler met stabiele voorwaarden

Tijdens Prinsjesdag is bekend gemaakt dat ondernemingen vanaf volgend jaar sneller en flexibeler gebruik kunnen maken van de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Er komen 2 wijzigingen in de aanvraagprocedure. De voorwaarden blijven gelijk aan 2019.

Dit blijkt uit de Kamerbrief waarin het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de plannen voor de WBSO in 2020 bekend heeft gemaakt.

Wat zijn de wijzigingen?
De redactie zet de wijzigingen voor u op een rij:

  • Vanaf 1 januari 2020 verdwijnt de ’tussenmaand’ bij het aanvragen. Vanaf 2020 kunnen ondernemingen – die bijvoorbeeld voor een periode vanaf 1 februari 2020 gebruik willen maken van de WBSO – op 31 januari 2020 nog een aanvraag indienen. Voor een periode die ingaat op 1 januari geldt een uitzondering.
  • Vanaf 1 januari 2020 mogen ondernemingen 4 keer per jaar een aanvraag indienen (voor minimaal 3 maanden). Dit was 3 keer per jaar.

Wilt u vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de WBSO? Dan moet u uiterlijk 30 november 2019 de aanvraag indienen.

Voordeelpercentages en -bedragen
U kunt het voordeel van de WBSO verrekenen via de belastingaangifte. Ook in 2020 gelden er 2 schijven met verschillende voordeelpercentages. Voor startende ondernemers geldt een hoger percentage in de eerste schijf. Voor zelfstandig ondernemers (zzp’ers) die minimaal 500 onderzoeksuren per jaar maken, is er een vaste aftrek.

Startende zelfstandig ondernemers ontvangen daarnaast een extra aftrek. De exacte bedragen voor zelfstandigen maakt de Belastingdienst eind dit jaar bekend.