Werken volgens de DBA? U heeft tot 1 mei 2017 de tijd

Opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 de gelegenheid om, waar nodig, hun werkwijze aan te passen op de nieuwe wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Met deze wet verdwijnt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016.

In de genoemde periode houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar vooral in de vorm van voorlichting over de nieuwe werkwijze en het bieden van een helpende hand bij de implementatie. Dit doet de Belastingdienst door samen met de organisaties voor opdrachtgevers en opdrachtnemers voorlichtingsbijeenkomsten te houden. Daarnaast krijgen zzp’ers met een VAR binnenkort een brief en worden er onder andere chatsessies en webinars georganiseerd.

Arbeidsrelatie
Er geldt wel een inspanningsverplichting in het implementatiejaar. Dit betekent dat de opdrachtgever en opdrachtnemer actief bezig moeten zijn de arbeidsrelatie zodanig vorm te geven dat er buiten dienstbetrekking wordt gewerkt.

Meer weten?
Op 2 februari 2016 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Meer weten over de DBA? Klik hier voor het dossier ZZP/DBA.