Gebruik btw-id niet voor btw-aangifte

Gebruik altijd het ob-nummer voor aangifte omzetbelasting. Gebruik hiervoor nooit het nieuwe btw-id, ook niet zonder NL ervoor. De systemen van de Belastingdienst herkennen een btw-id niet, waardoor zij de aangiften niet ontvangen.

Vanaf 1 januari 2020 gebruiken eenmanszaken verschillende omzetbelastinggerelateerde nummers. Een omzetbelastingnummer (ob-nummer) voor de aangifte OB en een btw-identificatienummer (btw-id) voor zakenrelaties.

Ob-nummer

Het ob-nummer gebruikt u bij de aangifte omzetbelasting. Dit nummer is een reeks van 12 tekens bestaande uit het voormalige BSN-gerelateerde btw-nummer, zonder NL ervoor.

Btw-id

Het nieuwe btw-id gebruikt u om zich kenbaar te maken naar derden als btw-plichtig ondernemer, bij MOSS en bij intracommunautaire btw-afhandeling. Dit nummer bestaat uit een reeks van 14 tekens, met NL ervoor. U vermeldt het btw-id op onder andere uw factuur en internetsite.

Meer informatie

Wilt u weten wanneer u het ob-nummer of btw-id gebruikt? Check dan belastingdienst.nl/btw-id, of bekijk hieronder de korte btw-id-instructievideo.