Internetconsultatie minimumtarief en zelfstandigenverklaring

Op overheid.nl is een internetconsultatie gepubliceerd over minimumtarief en zelfstandigenaftrek voor zzp’ers. De voorgestelde wet- en regelgeving heeft als doel de verschillen tussen werknemers en zzp’ers te verkleinen.
Via internetconsultatie kunnen burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kennisnemen van de maatregelen. Ook kunt u reageren en verbeterpunten aandragen.

Minimumtarief

Het minimumtarief van € 16 per uur moet voorkomen dat zelfstandigen voor een tarief werken waar ze niet van kunnen leven. Met het tarief zouden zzp’ers voldoende moeten kunnen verdienen om zich te verzekeren, of om te sparen voor slechtere tijden. Zzp’ers met zowel zakelijke als particuliere klanten moeten straks minimaal dit bedrag per uur gaan verdienen.

Zelfstandigenverklaring

Het kabinet wil zzp’ers met een tarief boven de € 75 per uur meer ruimte geven om te ondernemen. Zij kunnen straks kiezen voor een zelfstandigenverklaring. Hiermee kunnen ze vooraf met hun opdrachtgever afspreken dat ze als zelfstandige werken. Zij krijgen daarmee een mogelijkheid om uit het arbeidsrecht en de loonheffingen te stappen en een contract voor maximaal een jaar te krijgen.

Reageren