Definitieve aanslag schenkbelasting 2017 komt later

Hebt u aangifte schenkbelasting gedaan omdat u in 2017 een schenking heeft ontvangen? De Belastingdienst verstuurt de definitieve aanslag schenkbelasting 2017 later dan gebruikelijk. Dit komt door een tegenslag in de automatisering. Degenen die de schenking hebben ontvangen krijgen zo snel mogelijk een brief met meer informatie over de vertraging.

Wanneer legt de Belastingdienst de definitieve aanslag op? Er zijn twee situaties mogelijk.

  1. Heeft u in de aangifte niet om een vrijstelling voor de eigen woning gevraagd? Dan krijgt u de definitieve aanslag eind 2019.
  2. Heeft u in de aangifte wel om een vrijstelling voor een koophuis gevraagd? Dan ontvangt u de definitieve aanslag uiterlijk in 2021.

Als er sprake is van een verzoek voor vrijstelling voor de eigen woning, mag u het bedrag verspreid over 3 jaar besteden. De Belastingdienst controleert pas na afloop van die 3 jaar of is voldaan aan alle voorwaarden voor de vrijstelling. Daarom ontvangt u klant in dat geval ook pas uiterlijk in 2021 de definitieve aanslag.

Voordat u de definitieve aanslag ontvangt, krijgt u eerst een voorlopige aanslag. De Belastingdienst heeft daarin overgenomen wat in de aangifte is ingevuld.

Brief
De Belastingdienst doet zijn best om iedereen die een schenking heeft ontvangen ook per brief te informeren over de vertraging. Op 5 april zijn de eerste brieven verstuurd.